Söök-jook
Sulguni juust, mozarella tüüpi, Võib olla ka suitsutatud. Suli = hing, guli= süda. Tehkse lehma-, pühvli-, lamba- ja kitsepiima segust. Pehme soolveejuust, mille puhul juustumassi sõtkutakse kätega nagu tainast ja selle tulemusel saadakse kihilise ja tihke tekstuuriga juust.
Dolma - viinamarjalehte pandud rullid, sees riis või riis lihaga. Hapukad; võib ampsata ka otse külmkapist vüetuna.
Kaspia tuur - punane kala, parim granaatõuna kastmega, väljasuremisohus (vist).
röstitud lambaaju
Churchela (tšurtšella) - georgia snickers. vana sõdalaste toit (kaloririkas), nööri otsa aetud pähklid, mida on korduvalt viinamarjamahla sisse kastetud (üldjuhul 3 x). Parimaid saab veinipiirkonnas Kahheetias. Pähkleid leotatakse enne nööri otsa ajamist, et oleksid pehmemad.
Kui pähkleid ei aeta nööri otsa, vaid jäetakse plaadi peale meega kokkutehtuna kuivama, saavad neist õhukesed magusad leivakesed nimega gozinaki ja see on kindel ja kohustuslik jõululaua-värk.
Hatšapuri - lahtine juustupirukas. Georgia rahvusroog, jaanuaris 2019 sai georgia hatšapuri ka UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Populaarne nii tänavatoiduna kui restoranis. Igas piirkonnas ise nimega, Sotši 2014 OM ajal müüdi ka hulgaliselt hatšapurisid. Armeenias populaarne koolitoit.
Igas piirkonnas veidi isemoodi ja ise nimega. Adžaarias - adjaruli (laevakujuline, 100 g võid, muna kõige otsas. Või kaks. Sümboliseerib korraaga paati, merd jaa päikest.) Imereetias - imeruli (soolane juust); Megreelias - megruli; Gurian - guruli (sellel on keedetud muna sees ja see on hoopis jõulukook, ülejäänud geordia kutsub seda Guriani pirukaks); Osseetias - osuri (kartuli ja juustu segu täidiseks); jne.
Puri = leib. Tandooriahjus. Tonis puri on väiksemad, sageli tehakse pidudeks-pulmadeks jne. Shotis puri on suurem, väljavenitatult kolmnurkne ehk kanuukujuline.
Ajapsandali - näeb välja nagu ühepajatoit. Populaarn nii Georgias kui Azerbaidžaanis. Peamised koostisosad: baklažaan, tomat, paprika,küüslauk, koriander. Mõnikord ka kartul.
Badrijani - põhimõtteliselt täidetud baklažaan, kuid näeb hoopis teistsugune välja; soolatud baklažaan on pikuti õhukesteks liistudks viilutatud, mahl välja pressitud, ja õlis friteeritud, Täidiseks on pähkli-küüslaugu-jne puder. Ja granaatõuna seemned.
Chakapuli - lambaliharoog. (võib ka vasikahakkliha olla.) Üks populaarsemaid roogi Georgias.
Chakhokhbili - hautatud kana, tomat, küüslauk ja ürdid
Chanakhi - roog hautatud lambast, tomatitest, baklažaanist, kartulist, küüslaugust jne.
Chikhirtma - supp, mis ei sobi taimetoitlastele; tummine kanapuljong, millele paksendamiseks lisatakse lahtiklopitud muna (või ka ainult munakollast), Tooreste munade puljongile lisamine on omaette ooper. (Ooper on pärit vanast Pärsiast). Maitsestamiseks ikka jälle igasugu ürte (kaneeli, piparmünti, koriandrit, basiilikut,,...)
Hartšo - traditsiooniline supp, mis sisaldab veiseliha, riisi, ploomipüreed ja hakitud kreeka pähkleid.
Hinkalid - georgia pelmeenid. Aga nii ei tohi öelda. Hapukoort juurde küsida ka ei tohi!Täidetud taignakotikesed, imemaitsvad. Seene-, liha-, kartuli-, juustu-...täidis. Nuga ja kahvlit kasutavad vaid barbarid, tuleb tutist haarata, naksata kotiservast auguke, leem ära luristada, siis sisu takkaotsa ja tutike jäetakse taldrikule. Kellel kõige rohkem tutte, see kõige kõvem hinkaalisööja.
Kubdari - täidetud leib. Täidiseks misthes liha, georgia vürtsid ja sibul. Kanepilehed ja -seemned. Georgia kultuuripärandina UNESCOs alates 2015.
Kupati - georgia sardellinäoga vorst, eriti pop mägedes.
Lobiani - ubadega täidetud leib. Kõige populaarsem on Rachuli Lobiani, see on nagu hatšapuri, ainult ubade ja peekoniga.
Satsivi - Gruusia on üks väheseid maid, kus kreeka pähklit kasutatakse köögis põhikomponendina ja igapäevaselt ning mitte vaid toitude kaunistamiseks ja maitsestamiseks. Kuulsat satsivi-kastet olla vähemalt 20 eri liiki, seda võib serveerida nii linnuliha, kala kui ka köögiviljadega. Satsivi tuleb sõnast “tsivi” e. “külm” - soe kaste pannakse kanale ja lastakse jahtuda. NB! Tegemist on külma ilma roaga. Soojal suvepäeval keegi külmale kanale kuuma kastet peale ei vala ning jahtuma ei jäta. Siis süüakse muid kana-pähkliroogi (katmis baže, tškmeruli)
Satsivi - Gruusia on üks väheseid maid, kus kreeka pähklit kasutatakse köögis põhikomponendina ja igapäevaselt ning mitte vaid toitude kaunistamiseks ja maitsestamiseks. Kuulsat satsivi-kastet olla vähemalt 20 eri liiki, seda võib serveerida nii linnuliha, kala kui ka köögiviljadega. Satsivi tuleb sõnast “tsivi” e. “külm” - soe kaste pannakse kanale ja lastakse jahtuda. NB! Tegemist on külma ilma roaga. Soojal suvepäeval keegi külmale kanale kuuma kastet peale ei vala ning jahtuma ei jäta. Siis süüakse muid kana-pähkliroogi (katmis baže, tškmeruli)
Pelamushi - magustoit; viinamarjamahlast ja jahust tehtud puder.
Mason - kohalik jogurt
Šašlõkk sealihast! Ei marineerita nagu Armeenias, vaid küpsetatakse kuivlat tule kohal, eelistatakse siga, sest sest loomaliha jäävat kuivaks. Sašlõkk e tsvadi, juurde tkemali – hapukas-vürtsikas kaste, mis on tehtud kreegitaolistest viljadest, küüslaugust, koriandrist,
Khmeli suneli - trditsiooniline georgia vürtsimix (koriander, seller, bsiilik, till, petersell, suvikõrvits, loorber, saialill, piparmünt). Nt hartšo maitsestamiseks.
svaneti sool - kuulsaim maitseaine, kollane, ürtidega maitsestatud meresool
basturma - vinnutatud loomaliha punase pipra dekooris;
servelaat - sea- või veiselihast valmistatud vürtsikas vorst
tadžika - gruusiapärane terav kaste liharoogade juurde: tomat, küüslauk, jalopeno, paprika, tšillipipar,...Felix teeb ka. (Selleks võiks lausa mõne purgi kaasa võtta, sest turul on nad ebakindlates anumates, millel kaas kergelt pealt ära tuleb);
Laghidze vesi - populaarne karastusjook naturaalsete siirupite baasil. On oma tehnoloogiaga UNESCO kultuuripärandi nimekirjas al 2014. Nimi on pärit apteekrilt, kes 1887 uuris, kuidas saaks kohalikke naturaalseid siirupeid kasutada limonaadide valmistamiseks imporditavate essentside asemel. 1900 hakkas koos vendadega sel eesmärgil kasvatama igasuguseid taimi. Laghidze vesi sisaldab küdooniat, pirni, tsitruselisis, kirssi, estragoni jms. Turustatakse Baltikumis, Poolas, Venes, Ukrainas, Armeenias.
Saperavi - ("värv" või "värvi andma") on happeline tumeda viljalihaga Gruusiast pärinev viinamarjasort. Tehakse nii limonaadi kui veini, mõlema variandina väga populaarne.
"Saperavi" veini on teadaolevalt toodetud alates aastast 1886. "Saperavi" viinamarjast saab väga sügavpunase värviga veine, mis sobivad pikaajaliseks laagerdumiseks. (nt Kinzmarauli). Sel on olemas potentsiaal kõrge alkoholisisalduse tekitamiseks ja sageli segatakse seda kergemate viinamarjasortidega. Kogutoodangu mõistes on "Saperavi" Gruusia ülekaalukalt domineerivaim punase viinamarja sort. Pärit Kahheetiast; talub väga külma ilma. Seetõttu on tegemist populaarse sordiga suurtel kõrgustel ja sisemaa piirkondades kasvatamiseks.
Saperavi - ("värv" või "värvi andma") on happeline tumeda viljalihaga Gruusiast pärinev viinamarjasort. Tehakse nii limonaadi kui veini, mõlema variandina väga populaarne.
"Saperavi" veini on teadaolevalt toodetud alates aastast 1886. "Saperavi" viinamarjast saab väga sügavpunase värviga veine, mis sobivad pikaajaliseks laagerdumiseks. (nt Kinzmarauli). Sel on olemas potentsiaal kõrge alkoholisisalduse tekitamiseks ja sageli segatakse seda kergemate viinamarjasortidega. Kogutoodangu mõistes on "Saperavi" Gruusia ülekaalukalt domineerivaim punase viinamarja sort. Pärit Kahheetiast; talub väga külma ilma. Seetõttu on tegemist populaarse sordiga suurtel kõrgustel ja sisemaa piirkondades kasvatamiseks.
"Viru nurga taga on ärika paradiis, seal triibulised sokid, parooliks carramba, seal ruudulised püksid ja joogiks Tarhun!" Tarhun on legendaarne nõukaaja jook, mille Kuldne Trio on isegi laulu sisse pannud.
Jook ise on väga vana, pärinedes 19. sajandi lõpust, mil Gruusia farmatseut Mitrofan Lagidze Kutaisist hakkas lisama oma estragonisiirupiga segudesse gaseeritud vett.
Nõukogude Liidus alustati 1981. aastal joogi masstootmist ja see saavutas erakordse populaarsuse. Joogi nimi tuleneb levinud sõnast, mis tähistab estragoni (aroomikas, üks koirohu liike) gruusia, pärsia, araabia, türgi, samuti mitmes Kaukaasia ja Balkani keeles. Igatahes on Tarhuni näol meil tõepoolest olemas üks põrgulikult roheroheline karastusjook, mis paljudelegi üllatuseks on puhas estragonirüübe ja seda saab kodus täiesti edukalt ise teha.
Kaubamärgivaidluses OÜ Acerra ja AS-i Tallinna Karastusjoogid vahel otsustas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et Tarhun on kirjeldav nimetus seda laadi joogi kohta ning seepärast ei saa seda Eesti seaduste kohaselt kaubamärgina registreerida.
Grruusias toodetakse aastast 2019 tarhuni brändinimede "Natakhtari" ja "Zhedazheni" all; Leedus nimede all "Selita Klasika" ja "Tarchunas"; ja Venemaal "Ледяная Жемчужина" ja "Тархун".
* * *
G suurimaks ekspordiartikliks pole mitte veinid vaid hoopiski Boržomi mineraalvesi, mida eksporditakse rohkem kui 50 maailma riiki.
KODUKALT: Borjomi sünnib Gruusia vulkaanilistes sügavustes, läbib palju kilomeetreid, et jõuda maapinnale, rikastub teekonnal ainulaadsete mineraalidega ning seejärel ammutatakse seda Borjomi oru allikatest äärmise säästlikkusega – ammutatakse ainult sellises koguses, et see ka loomulikult taastuks.
Borjomi laitmatu kvaliteet on leidnud kinnitust hulgaliste laboriuuringute läbi, mis annavad tunnistust: tänapäeval on Borjomi koostis samasugune, nagu see oli rohkem kui sajand tagasi. Muutumatult stabiilset kvaliteeti koos kogu protsessi põhjaliku kontrollimisega – ammutamisest kuni villimiseni – toetab juhtiv ettevõte ja tunnustatud ekspert: IDS Borjomi Georgia, mis on osa rahvusvahelisest ettevõttest IDS Borjomi International, mis on suurim loodusliku mineraalvee tootja ning pudelisse villitud loodusliku vee kategooria liider SRÜ-s ja Baltimaades.
Borjomi on vulkaanilise päritoluga mineraalvesi, millel on looduslike mõõdupuude järgi vanust juba rohkem kui 1500 aastat. Maapinnale satub see 8–10 km sügavuselt, kust süsihappegaas selle välja tõukab. Erinevalt paljudest teistest naatriumhüdrokarbonaatsetest mineraalvetest ei jõua Borjomi maa all ära jahtuda ning kerkib maapinnale soojana (38–41 °С), rikastudes „tee peal“ 60 erineva Kaukaasia mägede kivimites leiduva mineraaliga.
1990-ndate aastate alguses avastati ühe uuringu käigus, et Borjomi on mõnede vesiniku isotoopide suhte poolest teistest uuritavatest mineraalvetest kardinaalselt erinev. Ei ole välistatud, et need andmed kinnitavad märkimisväärses osas arusaama sellest samast juveniilsest, „ürgsest“ veest, mis selles mineraalvees sisaldub. Võimalik, et Borjomi ainulaadsus, selle positiivne mõju organismile, mis ei allu mitte alati meditsiinilisele analüüsile, ja lõppkokkuvõttes ka selle vee populaarsus on seotud just nimelt selle päritolu saladustega.
* * *
Rtveli on traditsiooniline lõikuspidu, mille juured (tänu veinitraditsioonidele) ulatuvad väga ammustesse aegadesse. Toimub riigi idaosas sept lõpus, läänes okt keskel. Mitmepäevased pidustused, kus hommikul tehakse rutu vajalikud tööd ära, et siis õhtul laulda-tantsida.
- Supra – rohke toidu ja veiniga söömaaeg, toostid. Toostide ütleja tamada valitakse enne söömist. Oluline on jälgida tamada korraldusi, st alles pärast toosti tohib veini rüübata.
- daamid ei tõuse toosti peale püsti
- kui tamada ütleb alaverdi, peab keegi teine samal teemal jätkama
- 3 min toosti
- rahvatants, laul - supra käigus. Kas keegi kujutaks ette meil restoranis kaera-jaani? 90prossa noortest on mingil hetkel rahvatantsu teinud
- erissioni, sukisvili tantsutrupid, nagu ballett
- Gruusia köögis ja kultuuris juuakse pokaal veini ühe sõõmuga.
- Peale toosti ütlemist ei jooda klaasi lõpuni tühjaks - see näitab, et jooja jaoks on pidu läbi, tema lõpetab.
- Kantsi - joogisarv, enamasti mägikitselt
- “Gruusia mees võib õhtu jooksul ära juua kuni kuus liitrit veini,” väidab giid süütult
- Meie komme tõsta ette täpselt nii palju kui süüa jaksad ja taldrik tühjaks süüa ajab neid naerma. Toit on selleks, et seda oleks palju ja seda tuleb nautida!Toit on värske, maitsev, tervislik.
- Toost sõprade ülistuseks: Mees pole mitu päeva koju tulnud, naine mures, saadab 10 sõbrale kirja „kas tate, kus mu mees on?“; esimesel päeval kiri: ära muretse, meie juures; teisel päeval – ära muretse, meie juures jne – võtme selliste sõprade terviseks!
- Kes on tõeline mees? See, kes tõuseb voodist selleks, et puhata! Tõeliste meeste terviseks!
- Läks mees metsa, nägi konna, tahtis plee astuda, konn palus, ära tapa, võin sulle õnne tuua, mees viis konna koju, söötis-jootis-võttis voodisse, konn muutus neiuks, naine tuli koju, imestas, mees rääkis loo, naine rahunes – võtame selle terviseks, et meie naised usuksid kõiki muinasjutte, mis me neile räägime!
- Viimane toost kostitaja auks.
- Toostiütleja ei jää jokki, kui joob valget veini.
https://mariliisilover.com/2011/11/kreeka-pahkli-mee-maiustused-ehk-gozinaki/
https://kyllusesarv.wordpress.com/2018/05/25/gruusia-koogist-iv-saiad-ja-hatsapurid-ja-prometheuse-koobas/
Ja lõpetuseks retsept – Maia tehtud hadžapuri, mis olevat parim:
Võta mozzarella tüüpi juustu ja 1 muna – murenda kodujuustutaoliseks massiks.
Sõelu 5 kl nisujahu, tee keskele lohk, lisa pool liitrit maitsestamata jogurtit ja teelusikatäis soodat. Kerkib. Lisa 1 muna, sega. Sõtku 25–30 minutit, kuni on plastiliinitaoline. Lisa natuke võid. Pane 30–60 minutiks külmikusse. Jaga 4 osaks, rulli pallid ringideks, pane täidis sisse, kogu tainaservad sedasi krousiva võttega (Maia näitas bussis istudes ette) pihku ja keera hästi kõvasti peale, nii et saad nagu suure hinkaali. Patsuta laiaks, rulli mitu korda tagasi.
Pane madalal temperatuuril ahju. 8 minuti pärast tõmbub pealt roosakaks, siis lisa peale võid ja söö. Ilmselt võta enne ahjust välja.
Mõistagi on grusiinid uhked oma veinide ja veinikultuuri üle. Vanimad veinitegemise jäljed ulatuvad Gruusias kuni 6000. aastani enne Kristust. Eestis oleme harjunud ülemaailmse levikuga viinamarjasortidest tehtud märjukesega. Gruusias seevastu tehakse veine kohalike viinapuude viljadest, mille tuntumad esindajad on saperavi, tsinandali, rkatsiteli ja mtsvane.
Gruusias ei kasutata viinamarju ainult veini tegemiseks. Seal valmistatakse ka väga maitsvat saperavi limonaadi.
Olgu mainitud, et grusiinlane on oma köögiharjumustelt väga konservatiivne, sedasama, mida ta sööb kodus, pakutakse ka kõigis parimates Tbilisi restoranides. Georgia köögile on idaosas olnud pikk ajalooline Pärsia mõju ja lääneosale Türgi mõju.
kohv pole kusagil hea
Olgu mainitud, et grusiinlane on oma köögiharjumustelt väga konservatiivne, sedasama, mida ta sööb kodus, pakutakse ka kõigis parimates Tbilisi restoranides. Georgia köögile on idaosas olnud pikk ajalooline Pärsia mõju ja lääneosale Türgi mõju.
kohv pole kusagil hea
• Käige kindlasti ära kohalikul turul ehk bazaaril. Sarnaselt kõigi teiste lõunamaa turgudega on seal valik tohutu, kuid kaupmehed seevastu väga ausad. Osta tasub kõike, mis suupärane tundub ja kohvris kaasa võtmist kannatab: vinnutatud loomaliha punase pipra dekooris (basturma); sea- või veiselihast valmistatud vürtsikat vorsti (servelaat); kohalikku kuumsuitsusinki; kuivatatud puuvilju; türgi kohvi (reeglina pakitud väikestesse kilekottidesse, ilma sildita); maitseaineid; tõelist adžikat (selleks võiks lausa mõne purgi kaasa võtta, sest turul on nad ebakindlates anumates, millel kaas kergelt pealt ära tuleb); Gruusia traditsioonilist maiust, mille nime ma meenutada ei suuda, kuid mis näeb välja nagu pärlikee (viinamarja ja mee segusse kastetud pähklid).
Borjomit ostes tuleb siiski meeles pidada, et kasumit sellest ei saa mitte grusiinid vaid venelased. Kogu selle mineraalvee tootmine kuulub venelaste Alfa Group'ile. See viimane on üks vene suurimaid firmasid ja ilmselt ka Kremliga seotud.
VastaKustutaMa ise väldin Borjomi alates Gruusia sõjast, kui vähegi muud mineraalvett saadaval on.