Gruusia vürtsid

 7 värvikat ja kasulikku maitseainet

Vürtsid on roa hing ja neil kõigil on oma kordumatu lõhn, maitse, iseloom, värv ja päritolu.

Kui me räägime Gruusia köögist, siis vürtsid on riigi lahutamatu atribuut.  Nad annavad igale roale tema ainulaadsuse ning rikastavad seda unustamatu maitse ja aroomiga.  Seetõttu püüab iga perenaine Gruusias viibides tulevikuks Gruusia kingitusi varuda, sest just Kaukaasia ürdid ja vürtsid muudavad iga roa eriti maitsvaks ja pidulikuks. Tutvugem Gruusia maitseainete mitmekesisusega, eelkõige nendega,  millel on mitmeid kasulikke omadusi ja omadusi.

Suneli vürtsid

Tõeline kuivatatud jahvatatud vürtside ladu, mis gruusia keeles tähistab "lõhnavat (aromaatset) maitseainet".

Klassikaline "suneli" komplekt sisaldab selliseid vürtse nagu till, loorber, majoraan, koriander, lambalääts, basiilik, seller, koriander, safran ja teised. Sellise aromaatsete vürtside külluse juures annab mistahes roale  erkaste aroomide ja maitsete paleti. Seetõttu tasub olla nende maitseainetega eriti korralik. Ei tohi üle pingutada, sest see tapaks teiste koostisosade maitseomadused. 

UTSHO-SUNELI  (Уцхо-сунели)

Gruusia rahvuslik helekollane vürts, mis on saadud sinisest lambaläätsest. 

Gruusia keeles tähendab "utsho" "võõras", sest see on pärit teisest riigist, kuid selle õrn aroom on võitnud Kaukaasias armastuse ja tähelepanu. Algselt Väike-Aasiast pärit vürts on järk-järgult levinud kogu Kaukaasias.  Tegelikult ei ole sellel vürtsil mingit iseloomulikku lõhna: see ilmneb koos valmis toiduga, andes sellele pähklise ja vürtsika maitse. Utsho-suneli sobib hästi kala, liha, kana ja täiendab suurepäraselt köögiviljasuupisteid.

Hernesarnaseid seemneid töödeldakse esmalt termiliselt (nagu kohvioad), seejärel jahvatatakse need. Parimad on noored seemned, sest neil puudub kibedus. Hea vürts on rohelise värvusega. 

Täiendus: veebruaris 2023 Riia turul oli müügil onii Utsho- Suneli (tüdruk kirjutas mu pakile UCO-SUNELI) kui ka Hmeli-Suneli. Mõlema hind oli 1.-€ per 50gr. Ka oli seal kolme sorti Svani soola, aga ausalt öeldes Gruusiast ostetud sool oli kordades aromaatsem.


Samuti võis osta Hmeli-Suneli mingist suvalisest nurgapealsest Riia toidupoest. Ühe paki rabasin ligi. Pakil siis selline info: 

Kasutamine: Erinevates liharoogades (kana, sealiha, veiseliha, lambaliha), suppides, kastmetes ja salatites. Koostis: koriander, basiilik, aedtill, piparmünt, petersell, majoraan, leesputk, küüslauk, loorber, tšillipipar, sinine lambalääts.

SVANI SOOL (Сванская соль)

See on legendaarne Gruusia maitseaine, mis on segu erinevatest vürtsidest. 

Gruusias kasutatakse tavalise kivisoola asemel Svaneti soola. Maitseainele on nime andnud Svaneetia kõrgmäestik, kus kasvavad maitseaine koostisesse kuuluvad taimed. 

See muudab iga rooga ja annab sellele võrratu ületamatu aroomi. Svani soola lisatakse suppidele, liharoogadele, marinaadidele, kalale, salatitele ja köögiviljadele. Seda segu saab valmistada isegi kodus. Selleks vajate soola, köömneid, safranit, koriandrit, tulist pipart, koriandrit, utsho-suneli, küüslauku ja tilli.

On olemas talvesoola ja suvesoola versioon. Esimesel juhul kasutatakse värskeid hakitud ürte, teisel juhul kuivatatud ürte.





Adžika (Аджика)

See võib olla kas niis, kastme kuju, või maitseainena kuiv.

Sellel segul on eriti peenelt vürtsikas mõrkjas-magus maitse, mille annavad punane pipar ja paprikapulber segatuna mitmete teiste maitsetaimedega, kuigi peamine komponent on tomatid. Adžika sobib hästi liha, riisi, köögiviljade, makaronide ja muude toiduainetega.


IMERETI SAFRAN (Имеретинский шафран)

Maitseaine, mis on valmistatud kuivatatud ja jahvatatud peiulille õisikukorvidest. Tuntud ka kui cardobenedictus. Seda Gruusia vürtsi kasutatakse vene, ukraina, maroko, mehhiko ja muudes köökides.

Sellel vürtsil on peen lilleline aroom, milles on tunda vürtsikaid puuviljaaktsente. Õiekorvide värvus varieerub kollakasoranžist kuni punakaspruunini. Imereti safran on Gruusia köögis uskumatult populaarne - ilma selle vürtsi lisamiseta on võimatu saavutada klassikaliste roogade - satsivi, hartšo, phali jne - "õiget" maitset. 

Safran on toiduvalmistamisel väga nõutud - seda kasutatakse riisis, suupistetes, suppides, liharoogades ja kastmetes;  oa- ja kalatoitudes,  vürtsikate marinaadide ja hapukurkide valmistamiseks.  

Erinevalt mõnest vürtsist talub Imereti safran hästi kuumtöötlemist - ta paljastab oma maitse ja aroomi paremini, kui teda leotada keevas vees.

Loomuliult on suureks plussiks ka see, et ta on palju odavam kui Kashmiri krookusõitest saadud safran.


Video


Tšaber ehk kondari ehk tšubritsa ehk tsitron 

Taimena mingi münt. Näiteks Alpi nõmmemünt ehk alpi piparrohi või väike nõmmemünt vms. Vahet pole. Münt igal juhul

See on klassikaline gruusia vürts, millel on peen, kibedalt terav maitse ja vürtsikas, musta pipra aroom. Seda kasutatakse nii kuivalt kui ka värskelt liha-, kala-, köögivilja- ja seeneroogades. Annab roogadele tugeva aroomi ja põletav-tulise maitse. Kasutatakse soustide, marinaadide ja salatikastmete valmistamisel.

Kasutada ülimalt ettevaatlikult, muidu hakkab toidus domineerima.


Basiilik, piparmünt, petersell, jamss, koriander

Need on kõige levinumad maitsetaimed Gruusia köögis.

Neid kasutatakse nii valmistoitude kaunistamiseks kui ka erinevate kastmete, kastmete, suppide, liha- ja kalahõrgutiste valmistamiseks.

Kui soovite, et teie söök oleks eriline, kasutage Gruusia vürtse, et muuta oma kulinaarne elu säravamaks, rikkalikumaks ja maitsvamaks.


Sumah

Idamaades populaarne hapu, äädikasarnase maitsega vürts. See toodi Taga-Kaukaasia aladele Vana-Roomast. See sisaldab B-vitamiine ja on antioksüdant. Sobib ideaalselt liha, kala marineerimiseks, kebabi ja pilafi valmistamiseks. Selle vürtsi asemel kasutatakse sageli barbarissi. (Pildil on klassikaline äädikapuu õisik. Jah, ma olen kuulnud, et seda õisikut kasutatakse köögis, aga ei teadnud varem, kus nimelt)


Kokkuvõtteks ja lõpetuseks

Kõige levinumad gruusia vürtsid ja maitseained on hmeli-suneli, adžika, utsho-suneli ja svan-sool, imereti safran.

Neid kasutatakse liha-, kala- ja köögiviljaroogades. Mõned vürtsid sobivad leiva, juustu ja kondiitritoodete maitsestamiseks. Nende hulka kuuluvad piparmünt, koriander ja safran.

Paljusid maitsetaimi ei kasutata mitte ainult toiduvalmistamisel, vaid ka meditsiinis ja kosmeetikas.


Peamine allikas1 ja allikas2,  lisaks siit-sealt, peamiselt erinevate e-poodide tootekirjeldustest




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Šoppamine.

Abhaasia sõda

Kuulsaid grusiine